Ledelses- og
Motivationsteorier
Schein

Edgar Henry Schein er født den 5. marts 1928.
Han er søn af en tidligere professor fra University of Chicago Marcel Schein.
Edgar S. Shein er tidligere professor fra MIT Sloan School of Management. Han er mest kendt for sin store indflydelse på arbejde med organisationsudvikling - specielt organisationskultur
Edgar Schein har udviklet en teori om, hvordan lederens menneskesyn er bestemmende for hvordan han behandler sine medarbejdere. Schein deler ledertyperne op i 4 grupper. Inddelingerne er en grov klassificering af grundholdninger. Scheins teorier nævner ikke hvordan medarbejdernes forhold til at arbejde reelt er.
Der kan være en selvopfyldende profeti ved den holdning lederen har over sine medarbejdere, for hvis lederen f.eks. ser sine medarbejdere som dovne, uselvstændige og derfor skal styres og kontrolleres, vil lederen som regel blive bekræftet i sin antagelse, da lederens adfærd ikke giver medarbejderen lejlighed til at vise og udvikle selvstændighed.
Schein er også indspireret af Maslows behovspyramide og har derfor vise lighedstræk
Menneskesyn
Det rationelle menneskesyn
Medarbejderen søger at få dækket de fysiske behov og tryghedsbehovene og sælger derfor sin arbejdskraft til højest bydende, da det handler om overlevelse. Det er som regel ensformige jobs, som samlebåndsarbejde, kassedamer og i den stil. Medarbejderen lægger ikke de store kræfter i arbejdet og vil tjene mest, med mindst mulig indsats.
Lederen baserer sin ledelsesform på regler og bestemte forretningsgange. Medarbejderen bliver styret med ordre, regler og personlig overvågning.
Det rationelle menneskesyn er en blanding af Maslow nederste lag og McGregors X-teori.
Det sociale menneskesyn
Medarbejderen søger at få dækket sine sociale behov. Det er vigtigt for dem, at være en del af en gruppe og få deres kollegaers accept.
Teorien voksede frem som følge af observationerne ved i USA i 20-30'erne (se indholdslinien under Schein for at læse om forsøgene). Flere undersøgelser har siden vist, at psykologiske- og sociologiske faktorer som gruppenormer, forventninger, anerkendelse m.m. var de vigtigste variabler, som forklarer øget arbejdsindsats.
Lederen vil selvfølgelig her være opmærksom på at medarbejderen får opfyldt sine sociale behov.
Det selvrealiserende menneskesyn
Medarbejderen søger at få dækket sine sevrealisende behov. Menneskesynet er nært tilknyttet til Maslows, Hertzbergs og McGregors arbejde. En grundlæggende tanke er, at mennesket er selvmotiverende og selvkontrollerende og derfor gennem arbejdet vil udnytte og udvikle egne evner, færdigheder og kreativitet. Ydre stimuli, som f.eks. styring og kontrol, virker truende og demotiverende.
Lederen er opmærksom på at uddelegere ansvar og rammer for fuldførelse af arbejdsopgaver frem for konkrete ordre. Lederen vil gerne at medarbejderen udvikler sig på lige fod med virksomheden.
Det komplekse menneskesyn
Medarbejderen er en blanding af de 3 foregående og afhænger af den konkrete situation. Det ene øjeblik indtager medarbejderen en rationel, derefter en social eller komplekst rolle.
En leder med det menneskesyn vil se på sin medarbejder, situationen og vælge sin ledelsesstil efter situationen.
”Kultur og ledelse er i virkeligheden to sider af samme sag. Man kan ikke forstå den ene, uden at forstå den anden." Citat Edgar Schein
Hvis du har lyst til at læse om Edgar Scheins teorier om organisationskultur, så gå i Schein og læs om Schein og artefakterne.